Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Kapula African Ladies keramiek uit Zuid-Afrika

Afrika’s levendige geest wordt gevangen in het handgemaakte keramiek en servies van Kapula. De ambachtslieden van Kapula produceren een breed assortiment vazen, schalen, tegels, kommen, mokken en sierobjecten. Het prachtige Afrikaanse landschap geeft inspiratie voor de patronen en de kleuren van hun keramiek. In elk handgemaakt stuk vindt je dit terug, evenals een passie voor artistieke details.

Over de hele wereld staat Kapula bekend om zijn keramiek, dat zowel praktisch is als mooi. Ze zijn trots op elk stuk dat hun fabriek verlaat. 

 

 

De Zuid-Afrikaanse Ilse Appelgryn startte in 1993 in Bredasdorp (ten z.o. van Kaapstad) met het maken van keramiek in haar eigen keuken; in 1994 was het al een volwaardig familiebedrijf genaamd Kapula. In het begin was Ilse alleen met één assistent. Tegenwoordig beschikt het bedrijf over 160 medewerkers.

Alle producten zijn handgemaakt met behulp van de beste grondstoffen, beschilderd met originele ontwerpen, meest geïnspireerd op het  Afrikaanse erfgoed en samengesteld uit heldere levendige kleuren en patronen. Iets meer dan zeven jaar geleden zijn ze begonnen met het  keramiek met herkenbare Afrikaanse afbeeldingen, zoals de ‘African Ladies’. Al het keramiek is kleurecht en vaatwasmachine bestendig. Ze zijn allemaal verschillend van kleur en afbeelding, dus uniek!

 

 

De focus van Kapula ligt op het creëren van duurzame werkgelegenheid in de kleine agrarische gemeenschap Bredasdorp, waar het niet gemakkelijk is werk te vinden.  90% van de werknemers is vrouw, van wie meer dan de helft er langer dan tien jaar werkt.

Het bedrijf is lid van de WFTO. Momenteel zijn ze ook betrokken bij een programma van het  Ministerie van Economische Ontwikkeling en Toerisme. Hierbij worden jongeren aan een baan geholpen en komen er geregeld groepen (toeristen, schoolkinderen, ouderen) voor een workshop ‘keramiek’ en krijgen ze een rondleiding en het volledige productieproces van de producten te zien.

 

 

Sinds de oprichting, is Kapula een prominent lid van de CCDI (Cape ambacht en het Design Institute). Zij nemen regelmatig deel aan workshops en sturen het personeel voor trainingen en cursussen ter stimulatie van hun creativiteit en vaardigheden.

Als Kapula naar de toekomst kijkt, hopen ze te blijven groeien: “Zo kunnen we meer mensen helpen met goede dingen, zoals een baan/vaardigheid om trots op te zijn, onze geweldige cultuur om van te houden en het maken kunst om van te genieten.”

 

 

 

 

 

 

 

 

kapula.com