Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Koe Umesh komt graag via Lanka Lamai naar Nederland

Een echte stevige koe knuffel. In vrolijke, frisse kleuren. Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt in Sri Lanka en  mooi op haar plek in de Nederlandse babykamer. Voor het gemak heeft de knuffel trouwens al een naam gekregen: Umesh. Waarbij Umesh een verwijzing is naar de naam van de leverancier Umesh Idiplilly, woonachtig in Colombo. Maar het is zijn vrouw Kaushi die tekent voor het ontwerp van deze vrolijke knuffel.

De leverancier levert alweer zes jaar bijzondere, kleurrijke speelgoeddieren en –knuffels aan importeur Lanka Lamai. Importeur Tiny van der Brink: “Het is een leverancier die mooie kwaliteitsproducten levert en oog heeft voor wat kinderen aantrekkelijk vinden. Koe Umesh heeft bijvoorbeeld mooi, ronde vormen en is bovendien verkrijgbaar in drie vrolijke kleurstellingen, te weten: groen-oranje, rood-groen, blauw-roze. Elke koe is gemaakt van handgeweven katoen, afkomstig van een faitrade weverij waar de stoffen op natuurlijke basis worden geverfd.”

Anderhalve dag

Het katoen komt bij de leverancier als rol binnen. En het zijn vijf vrouwen die ervoor zorgen dat hiervan knuffels worden gemaakt. Tiny: “Een vrouw zorgt voor het knippen van de vormen uit de stof, wat ze op basis van verschillende patronen doet. Een vrouw naait alle vormen aan elkaar met de machine. Vervolgens worden de knuffels gevuld met polyester. En het zijn drie vrouwen die met de hand het borduurwerk verzorgen. Het gehele proces is van wege het handwerk, best tijdrovend. Per knuffel zijn de vrouwen zomaar zo’n anderhalve dag bezig.”

Eerlijk handwerk

Het werk gebeurt bij Umesh thuis, in een buitenwijk van Colombo waar hij in en om het huis een aantal ruimtes heeft voor de verschillende processen als knippen, naaien borduren. De jonge vrouwen sparen voor hun bruidsschat, Umesh en zijn vrouwen halen een eigen inkomen uit het bedrijf. Tiny tot slot: “Wat zeker goed is om aan klanten in de Wereldwinkel te vertellen, is dat het om echt handwerk gaat. De knuffels worden op een eerlijke manier en met aandacht gemaakt. In tegenstelling tot de pluche producten van tegenwoordig, geeft de gever met deze Koe Umesh een mooi, onderscheidend en handgemaakt cadeau. Elke knuffel is voorzien van een label waarop staat dat kinderen onder de 3 jaar wordt afgeraden ermee te spelen. Dit vanwege de lange draden waarmee de knuffels zijn versierd. Aangezien Koe Umesh zo’n 30 centimeter hoog is, is het een vrolijke blikvanger in de babykamer, die straks net zo makkelijk mee verhuist naar de peuterkamer.”

Lanka Lamai

Lanka Lamai staat voor Kinderhulp Sri Lanka. Door speelgoed te verkopen tegen een eerlijke prijs, zorgt Lanka Lamai ervoor dat kinderen uit de armste gebieden van het eiland naar school kunnen. Het speelgoed uit de Lanka Lamai-lijn is kleurrijk, milieubewust geproduceerd, educatief verantwoord en oersterk.

Naast koe Umesh is er ook een leuke giraf verkrijgbaar!