Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

We zijn een Fair Trade Gemeente!

Gemeente Krimpenerwaard ontvangt titel ‘Fairtrade gemeente’.

Gemeente Krimpenerwaard is nu een Fair Trade gemeente, en dat is goed nieuws!
Onze Gijs heeft hierin een grote rol gespeeld.
Maar wat houdt het nou precies in?  
 
In een Fair Trade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel.

Fairtrade

Fairtrade betekent dat er eerlijke handel wordt gedreven tussen het westen en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. "Eerlijk" betekent dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun producten. Fairtrade-organisaties helpen deze producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen. Hierdoor kunnen ze een beter leven leiden.

Het bericht van de gemeente

De jury van de Landelijke Fairtrade gemeenten maakte begin februari bekend dat de gemeente Krimpenerwaard voldoet aan de 6 criteria* om de titel "Fairtrade Gemeente" te mogen voeren.

Op vrijdag 9 maart 2018 overhandigde Henk Zandvliet de titel "Fairtrade Gemeente" officieel aan wethouder Vente. De wethouder bedankte tijdens dit speciale moment de werkgroep voor alle inzet die zij toe nu toe hebben geleverd. Daarnaast roept Vente alle winkels, bedrijven, scholen, kerken en andere organisaties op om fairtrade te worden.



Na de overhandiging voorzag wethouder Vente het welkomstbord aan de Schoonhovenseweg langs de N207 van het fairtrade logo. Ook de overige welkomstborden worden komende week voorzien van het fairtrade logo, zodat men weet dat we een fairtrade gemeente zijn.

Fairtrade gemeente

In februari 2017 besloot het college dat de gemeente Krimpenerwaard een fairtrade gemeente zou moeten worden. Een werkgroep vanuit de samenleving is toen enthousiast aan de slag gegaan om na te gaan of de Krimpenerwaard zou kunnen voldoen aan de 6 criteria. Zij hebben daarover gecommuniceerd met de winkels, bedrijven, scholen, kerken, andere organisaties en de gemeente.
Een gemeente mag zich Fairtrade noemen wanneer in de gemeente winkels, bedrijven en organisaties zijn gevestigd die fairtrade producten verkopen en/of gebruiken. Bovendien betekent het dat veel consumenten in de Krimpenerwaard voor fairtrade producten kiezen. De gemeente Krimpenerwaard voldoet als organisatie aan de eisen omdat zij fairtrade koffie, thee, cacao en suiker inkoopt.

Zes criteria*

  • Een werkgroep stimuleert fairtrade; Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden.

  • De lokale overheid kiest fairtrade; Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt fairtrade in.

  • Winkels en horeca verkopen fairtrade producten; In plaatselijke winkels verkopen ze duidelijk zichtbaar eerlijke producten. Horecazaken serveren fairtrade producten.

  • Bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade; Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken fairtrade producten.

  • Lokale (media)aandacht voor fairtrade; Er bestaat een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert publieksevenementen.

  • Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen; De werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

Meer info: fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl