Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Wat is een Tajine?

Wat is een tajine?

Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot.
De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan.
Vooral in Marokko maar ook in de rest van Noord-Afrika is de tajine populair.

Een tajine bestaat uit een schaal, waarin de bereide gerechten opgediend kunnen worden en een relatief hoog conusvormig(punt-) deksel.
Bij het koken met de tajine valt de condens weer terug in de schaal.
Daarmee lijkt de werking van de tajine enigszins op die van een snelkookpan.
Je hebt in verhouding heel weinig olie of andere vetten nodig bij het bereiden van gerechten in een tajine..

 

Hoe gebruik je de tajine? 

​Voor het eerste gebruik raden we je aan de tajine 24 uur in water te weken. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik.

Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.

De ongeglazuurde tajineschaal moet als hij niet vaak gebruikt wordt altijd een uurtje van te voren in het water, voor de geglazuurde schaal geldt dit niet.

Een tajine is om langzaam te stoven, vlees ed. moet van te voren in een pan bruin gebakken worden. De tajine van klei kan niet tegen temperatuurschokken!!!

• In de warme tajine geen koude ingrediënten of koude vloeistoffen toevoegen.

• In een koude tajine geen warme ingrediënten of warme vloeistoffen doen.

• De tajine met inhoud in de oven langzaam verwarmen, de oven nooit voorverwarmen.

• De tajine met inhoud op het gas langzaam verwarmen, altijd een degelijke vlamverdeler onder de tajine gebruiken. (niet met een gat in      het midden)

• De warme tajine nooit op een koud aanrecht of ander koud oppervlak plaatsen.

• Bij gebruik op gasfornuis gebruik een degelijke dubbelwandige vlamverdeler.

Je kunt de tajine het best gebruiken op een warmte bron waarbij geleidelijke verhitting mogelijk is zoals gas en oven. (elektrisch en inductie koken geeft vaak een te grote verhitting in korte tijd en word dus afgeraden.

Welke gerechten kun je bereiden? 

Gebruik de tajine voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit. De smaak van toegevoegde kruiden en andere smaakmakers krijgen tijdens de bereiding in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken. Het resultaat is een smakelijk en vetarm gerecht.

Onderhoud

Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen.