Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Houten producten van Kinta

Producenten

De houtproducten van Kinta worden gemaakt door twee verschillende producenten in de Filipijnen. De eerste is Malou, zij produceert het meeste van Kinta's natuurlijke houtproducten. Malou heeft jarenlange ervaring en is een paar jaar geleden haar eigen werkplaats begonnen.

Kinta's andere houtproducent is Judith Lorna. Ze zorgt voor de productie van Kinta's gekleurde kandelaars, saladeservies, bestek, houten decoratie en meer.
Beiden werken met een zeer toegewijd en ervaren team. De producten worden allemaal met de hand gemaakt, stuk voor stuk. De relatie van Kinta met beide producenten is gebaseerd op fair trade principes.

 

Vakmanschap

De producten van Kinta zijn een typische combinatie van design en handwerk, ze noemen het: ontworpen handwerk. Alle producten van Kinta worden met de hand gemaakt, op basis van onze eigen ontwerpen. Niets is lopende bandwerk. Ze zijn het resultaat van traditionele ambachten en gemaakt door ervaren ambachtslieden in kleine houtwerkplaatsen in de Filippijnen. Hun houtproducten doorlopen vele productiestappen en doorlopen vele handen voordat ze klaar zijn om verpakt te worden.

Draaien

Veel van de houten producten van Kinta, zoals kommen en kandelaars, worden gedraaid. De leveranciers draaien het verse hout met scherp gereedschap en drogen het vervolgens.

Snijwerk

Sommige van de producten van Kinta zijn gesneden. Carving vereist ervaring en een vaste hand. Eerst wordt het hout in een specifieke vorm gesneden, daarna wordt het hout gesneden en gedroogd

 

Schuren

Het droge gedraaide of gesneden hout wordt machinaal geschuurd door ervaren ambachtslieden. Het vergt tijd en geduld, maar is van het grootste belang voor de uiteindelijke vorm en kwaliteit van de producten.

Houtcollectie

De houtcollectie van Kinta bestaat uit diverse woon- en tafelaccessoires. Kommen, kandelaars, bestek, keukenaccessoires en meer. Ze gebruiken hout op verschillende manieren, zoals ruw gesneden, natuurlijk gevormde, natuurlijke afwerking of met kleurstof in prachtige matte kleuren. Kinta's houten producten zijn tijdloos en gemaakt voor dagelijks gebruik.

Materiaal

Acacia

Acaciabomen zijn niet moeilijk te vinden in de Filipijnen. Je ziet ze langs de wegen en op onbebouwd land staan. Het hout van de acacia is een niet-inheems hardhout. Mooi, met een breed kleurenspectrum van warme tot lichte segmenten. Het is duurzaam: het groeit snel (de bomen bereiken hun volledige hoogte in zestien jaar) en voor elke boom die wordt gekapt wordt er een andere geplant. Het planten van de bomen wordt beschouwd als een investering die na een aantal jaren winst oplevert wanneer het hout wordt verkocht. Het kappen van de bomen, de handel en de verwerking wordt gecontroleerd door de overheid door middel van certificering. In sommige delen van de stad worden vergunningen om bomen te kappen niet verleend.

Gmelina

Gmelina is een snelgroeiende boom die niet inheems is in de Filipijnen. Het hout heeft een lichtgele kleur en heeft een relatief zachte textuur. Het vrij lichte hout is erg sterk, vergeleken met het gewicht. Door zijn gewicht en duurzame karakter is hij perfect geschikt voor meubels, instrumenten en voor gebruik in de bouw. Het planten, hakken en verwerken van de bomen is gecertificeerd en gecontroleerd door de overheid.

Mahonie

Mahonie is niet inheems in de Filipijnen, maar het groeit goed op plantages. Het planten, hakken en verwerken van de bomen is gecertificeerd en gecontroleerd door de overheid. Het hout heeft een roodbruine kleur met een fijne nerf en het kan gemakkelijk worden verwerkt. Na enige tijd wordt het product iets donkerder onder invloed van licht. Het af en toe wrijven van het hout met een doek met een druppel voedselveilige olie houdt het product in goede conditie.
 

Hoe te gebruiken

Al Kinta's houten tafelaccessoires zijn afgewerkt met een voedselveilige vernis. De producten kunnen gewassen worden in lauw zeepsop, maar ze zijn niet vaatwasmachinebestendig. Laat ze niet weken in water. Als de vernis is afgesleten, raden we aan om het product van tijd tot tijd af te vegen met een doek gedompeld in een beetje walnoot- of slaolie. Om uitdroging te voorkomen, stel het hout nooit bloot aan direct zonlicht of bewaar het in de buurt van verwarmingseenheden. De houten planken zijn hard genoeg om als snijplank te dienen en zacht genoeg om het mes scherp te houden. Krassen veroorzaakt door messen zijn echter onvermijdelijk.

 

 

Voor houten kandelaars die de veiligheidsadviezen volgen:

- houd een brandende kaars altijd in het zicht

- brand een kaars niet helemaal naar beneden. Doof de vlam een ​​centimeter voordat deze de houder bereikt, om te voorkomen dat de verf afbladdert.

Was uit een kandelaar verwijderen:

Zet de kandelaar minimaal 2 uur in de vriezer. Daarna blijft de ijskoude was niet aan de kandelaar kleven en kan deze gemakkelijk worden verwijderd.

Hier vind je meer info over de kandelaars van Kinta >>>

Bron: Kinta.nl