Dromenvangers uit Bali
Het geloof is dat de hemel volzit met dromen, dat kunnen goede dromen zijn maar ook kwade dromen (nachtmerries).
Als je gaat slapen sta je open voor deze dromen en loop je dus de kans om dromen op te vangen. De naam verklapt het eigenlijk al: de dromenvanger vangt de dromen boven jouw bed weg en houdt deze vast. Als dan de zon opgaat, spatten deze dromen uiteen en is de dromenvanger weer “schoon”.
De dromenvanger onthoudt je echter niet van alle dromen, de goede dromen worden opgevangen en vallen via het web en de veertjes, schelpjes of kraaltjes op de slaper. Daarmee zorgt de dromenvanger voor plezierige, rustige dromen en een goede nachtrust.
Bali
Bali is een eiland van Indonesië en telt meer dan 3 miljoen inwoners. Dans en muziek zijn erg belangrijk in het dagelijks leven, maar de Balinezen zijn ook heel erg spiritueel.
Door de jaren heen weet Bali zich steeds verder te ontwikkelen en gaat het met de economie ook de goede kant op.
De makers
De ambachtslieden die deze dromenvangers maken zijn werkzaam sinds 1994 en hierdoor vakbekwaam. 95% van de werknemers is vrouw en er wordt enkel met lokale producten en leveranciers gewerkt. Op deze manier steunt de lokale bevolking elkaar.
Hoe wordt het gemaakt?
Eerst wordt er een ring gemaakt van hout, deze wordt daarna omwikkelt met dik garen. Dit wordt gedaan tot de ring niet meer zichtbaar is. Daarna wordt het web gemaakt. Met katoenen draad worden er lussen gemaakt. Als de ring helemaal gevuld is, werken ze verder naar binnen toe. Als laatste wordt de dromenvanger nog versierd met veertjes, schelpjes en of steentjes. De materialen die gebruikt worden, komen van lokale leveranciers.
Fairtrade
De producent maakt zijn producten met alle liefde. Voor het maken van dromenvangers proberen zij zoveel mogelijk materialen uit de natuur te halen. Bij het familiebedrijf zijn een aantal werknemers in dienst. Door samen te werken met een andere producent kunnen zij groeien en nog meer mensen werkgelegenheid bieden.
Bron: Sarana.nl