Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Handgemaakte wenskaarten van gerecycled metaal en handgeschept papier uit Kenia

 

Fiets Diploma gehaald Bootje

De producent

Deze bijzondere kaarten worden gemaakt door de kunstenaars van KICK in Kenia. KICK is een afkorting voor Kisumu Innovation Center Kenya.
Het bedrijf in Kisumu, dat 800.000 inwoners telt en te kampen heeft met een grote werkeloosheid, telt meer dan 83 ambachtslieden, hoofdzakelijk jongeren, vrouwen en jonge mannen, die zo worden voorzien van een economisch en ecologisch duurzame baan.
Het doel van KICK is een samenleving te creeren die creatief omgaat met haar omgeving en het promoten van de Fairtrade waarden van zowel de producenten en consumenten.

Barack Sule Dorothy Atieno Roselyne Nyambura

Het bedrijf dat al tien jaar succesvol is genereert inkomsten die tenminste 100 gezinnen direct en meer dan 500 families indirect ondersteunen. Ook kunnen de werknemers gebruikmaken van leningen voor schoolgeld of calamiteiten, trainingen en begeleiding bij de ontwikkeling van product en design

Barack vertelt

My name is Barack.
I am 32 years old.
I married and I have 2 children.
I have been working here for 10 years.
Working in KICK enables me to sell my products and to target global clientele. Moreover, I can sell on the local market too. Later, I would like to start my own workshop.
 

Peter Taabu & Barrack Sule volgen 'n workshop product ontwikkelen De kaarten worden ingepakt Het metaal wordt in model gesneden

Recyclen

Recyclen, hergebruiken en concepten innoveren rond duurzaamheid en milieu staan hoog in het vaandel.

Het gebruik van gerecycleerde materialen en plantsoorten uit de wetlands rond Lake Victoria, die er niet thuishoren, inspireert de lokale ambachtslieden om handgemaakte producten te creëren. 

Zo recyclen ze o.a. draad van oude koelkasten, spuitbussen, compressoren, airconditioners, auto dynamo's en gebruiken deze o.a. om unieke wenskaarten, cadeau tassen en meubels te maken. 

Gebruikte spuitbussen Dopjes Oud metaal

Handgeschept papier

Banaan vezel, nijlpaarden gras en water hyacint en oud kantoor papier wordt vermalen tot pulp, dat uiteindelijk zorgt voor het mooi papier van de kaarten.

De pulp Het papier maken Papier droogt in de zon

Waterhyacint

De waterhyacint, die thuishoort in Zuid-Amerika, is een indringer in Lake Victoria en woekert daar sinds 1989,  toen de eerste planten kwamen binnendrijven uit Rwanda en Burundi, via de rivier de Kagera. Mogelijk had iemand wat overtollige waterhyacinten in de rivier gegooid.

De waterhyacint zal nooit meer uit het meer verdwijnen, maar is nu, door diverse bestrijdingsmethodes wel beheersbaar geworden.

Door het kopen van een product dat waterhyacint bevat, speel je dus een rol in het terugdringen van de waterhyacint in het Victoriameer.