Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Tassen van palmblad uit Niger en Marokko

 

Palmblad tas uit Marokko.

De handgevlochten tas met zilveren rand en handsvaten is gemaakt in Marokko.
Hicham en Abdelkrim werken samen sinds 1991 in een groot ruim atelier even buiten Marrakech. 
Ze maken producten van palmblad en riet, zoals boodschappen tassen, poefen, broodmanden, schalen, matten, wasmanden en krukjes. De producenten zijn eigen baas en verdienen per gemaakt product een goede leefbaar loon prijs.  

Shoppers uit Niger

Sinds de extreme droogte in 1985 is gezocht naar een commercialisering van het traditioneel vlechtwerk van de vrouwen om zo een inkomen te genereren. De Coöperatie Agadez in Niger bestaat uit vele dorpcoöperaties en bestrijkt een groot gebied rond de stad Agadez. De palmbladproducten zijn gekoppeld aan een Zonne-energieproject. De vrouwen krijgen een training in het koken op zonne-energie, en 30% van hun inkomsten wordt verdubbeld door de importeur Tahoua Import. Hiermee kunnen de vrouwen een Solar-Cooker aanschaffen.

De shoppers zijn gemaakt van palmblad. Doumpalm is de leverancier voor het vlechtwerk. Met behulp van training, scholing en veel inspanning is een mooie- en eigentijdse collectie ontstaan van duurzame materialen. Momenteel maken 300 vrouwen een fraaie collectie tassen, manden en schalen.

Niger, een ‘vergeten’ Sahelland

Niger behoort tot één van de Sahellanden. Het land is volledig afgesloten van de zee en wordt begrensd door Algerije, Libië, Benin, Nigeria, Burkina Faso, Mali en Tsjaad. Behalve in het zuiden, waar de rivier de Niger voor een klein deel doorheen stroomt, bestaat het land voor tweederde uit woestijn. Slechts 3% van het totale oppervlak is te gebruiken als bouwland. Niger is 27 x zo groot als Nederland en heeft 10 miljoen inwoners. Volgens de VN is Niger het armste land ter wereld. Het land wordt met grote regelmaat geteisterd door extreme droogtes. In het noorden van Niger wonen vele Touareg families. Van oudsher zijn de Touareg de nomaden van de Sahel. Hun cultuur is rijk aan symboliek, hun leven staat dicht bij de natuur. De Touareg zijn sinds lang de heersers en overlevers van de Sahelzones. Van oudsher staan ze bekend om hun kennis van de Sahel en de vele handelsroutes. Hun vakmanschap, zoals die van het zilversmeden en de palmblad-verwerking, is uniek en staat hoog aangeschreven.