Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Silaiwali poppen

meer dan zomaar een lappenpop

fairtrade & duurzaam

De Silaiwali lappenpop wordt gemaakt door vluchtelingvrouwen uit Afghanistan die nu in India wonen. De Silaiwali poppen zijn handmade en hebben een afmeting van ca. 47 x 13 cm. Elke pop is uniek en draagt haar eigen individuele handmade outfit.

 

 

De duurzame kleding van elke pop is gemaakt van restant stoffen. Deze restant stoffen die via de Fast Fashion Industry op de grote kleding vuilnisbelt terecht komen in India, worden vernietigd of verbrand. Silaiwali maakt van deze restanten de prachtige poppen in Boho Look.

 

 

Elke pop wordt geleverd met een matrasje, hoofdkussen en sprei, zodat het in een bedje ligt. De verpakking (het bedje) is een mooie (vouwbare) kartonnen kado-doos met draaglus. Aan elke pop hangt een label met QR code waarmee het mooie verhaal achter de poppen wordt verteld in een filmpje.

 

 

Gebruikte materialen: katoen (pop, matras, hoofdkussen en sprei), poly vulling, wol (haar), karton (vouwbare doos).

N.B. De poppen worden niet als speelgoed verkocht omdat ze niet professioneel getest zijn volgens EU-standards. (De poppen zouden per stuk getest moeten worden, aangezien ze handmade zijn). Wij gaan ervan uit dat ze veilig zijn voor kinderen, maar nemen geen verantwoordelijkheid als bedrijf hierin.

 

Afval uit de fast fashion industrie

Cijfers waar je van schrikt! 

 

 

Elk jaar worden er wereldwijd 80 miljard kledingstukken gemaakt die 1,3 miljard ton stofafval genereren, en bijna 75 procent van het wereldwijde stofafval wordt onbehandeld weggegooid.

Dit afval belandt in vuilnisbelten of wordt verbrand en daarbij worden zowel water als land vervuild, volgens het Indian Textile Journal.

 

Silaiwali uit New Delhi

A Stitch Against Waste -  A Stitch For freedom!

Silaiwali werkt samen met FAIR TRADE FORUM INDIA die samen met UNHCR voor levensonderhoud van vluchtelingen zorgt.

De Indiase Social Enterprise Silaiwali uit New Delhi traint vrouwelijke vluchtelingen uit Afghanistan in het maken van lappenpoppen van restant stoffen uit de mode industrie. Deze vrouwen zijn gevlucht naar India en wonen daar nu omdat ze niet terug kunnen.

De poppen dragen traditionele katoenen kleding. Deze kleding is gemaakt van stoffen uit de Fast Fashion industrie die op de grote afvalberg van restantkleding terecht komen. Deze stoffen zijn van goede kwaliteit maar worden vernietigd. De Afghaanse vluchtelingenvrouwen worden getraind om prachtige poppen te maken van deze restantstoffen en vormt een bron van inkomsten voor hen. De oprichters van Silaiwali zijn het echtpaar Iris Strill en Bishwadeep Moitra, beide met een hoge sociale verantwoordelijkheid. Het was hun droom om eerlijke werkgelegenheid voor vrouwen uit verschillende lagen van de bevolking te bewerkstelligen. De prachtige Silaiwali poppen zijn inmiddels symbool voor wat je kan bereiken voor je medemens.

 

 

De huidige generatie is voortdurend bezig met het optimaal benutten van middelen en het waarborgen van een beter levensonderhoud voor mensen. Upcyclen is uitgegroeid tot een soort van lifestyle. Iris Strill, die als product ontwerper nauw heeft samengewerkt met vrouwelijke vluchtelingen en vrouwen afkomstig van het platteland in India, was verbijsterd over de grote hoeveelheid stoffen die worden vernietigd als afval van kledingfabrieken.

Door haar talent voor productontwerp te combineren met het gebruik van haar netwerk met internationale kopers van Indiase textielproducten, creëerde Iris Strill de prachtige bohemien uitziende pop gemaakt van de afval stoffen. Samen met haar man, grafisch ontwerper, fotograaf en editor, is zij de Social Enterprise Silaiwali gestart: een milieuvriendelijke ambachtelijke studio/werkplaats waar afval in de vorm van restanten katoen van Fast Fashion fabrikanten ge-upcycled wordt.

Het paar besluit dan uit sociale verantwoordelijkheid om vrouwelijke Afghaanse vluchtelingen te trainen om deze prachtige lappenpoppen te maken, ontworpen door Iris Strill. Zij had eerder ook samengewerkt met Afghaanse vluchtelingen in samenwerking met de UNHCR. Hoewel het een uitdaging was om kapitaal te vinden om een Social Enterprise te starten, zetten ze hun eigen spaargeld in om de onderneming te starten. De rest van de stukjes in de puzzel viel op hun plaats alsof het ‘meant to be was’ en op 15 november 2018 was de ambachtelijke studio, SILAIWALI, actief. Elke dag komen Afghaanse vluchteling vrouwen naar de Silaiwali studio en maken de mooie bohemien poppen. Hun motto is: 'A Stitch Against Waste - A Stitch For freedom!'

De reactie op Silaiwali is zeer lovend en waarderend, omdat ze deel uitmaakt van de vele ondernemingen die afval up-cyclen, aan zero waste productie en circulaire productie doen.

Momenteel heeft het werk van Silaiwali vele winkels wereldwijd bereikt. Sinds hun oprichting in maart 2018 zijn ze betrokken bij samenwerkingsprojecten met veel bedrijven. En volgens het echtpaar zijn de grootste lessen die ze geleerd hebben van de dames waar ze mee werken. Deze zijn een waardige partij die niet klagen over hun ellende, maar het werken met hen heeft Siwaili wel duidelijk laten zien wat het is om een vluchteling te zijn in deze wereld. De moed, de vastberadenheid en de pure wil om een waardig leven te leiden zijn voor het echtpaar een les in humanisme geweest.

Dus ben je op zoek naar een bohemien (lappen)pop overweeg dan een Silaiwali pop met de verschillende traditionele kleding, de verschillende huidtinten en het mooie verhaal erachter, ze zijn meer dan zomaar een pop: Ze zijn symbolen van menselijke veerkracht!

Fairitems is de exclusieve importeur en distributeur van de Silaiwali Dolls in Nederland.