Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Kazuri sieraden

KAZURI is een Swahili-woord dat "klein en mooi" betekent.  

Het bedrijf Kazuri Beads heeft een interessant achtergrondverhaal.

 

De oorsprong

Het is opgericht door Lady Susan Wood, geboren in 1918 in een lemen hut in een West-Afrikaans dorp. Haar ouders waren missionarissen uit Engeland. 
Lady Wood werd teruggestuurd naar Engeland om te worden opgeleid en trouwde met Michael Wood, een chirurg. Ze kwamen in 1947 naar Oost-Afrika. Beiden toegewijd om het verschil te maken, vestigden ze zich uiteindelijk vlakbij het landgoed van Karen Blixen, beroemd van de prijswinnende film "Out of Africa" ​​aan de voet van de Ngon'g Hills, op 30 minuten van het bruisende centrum van Nairobi in Kenia en de spectaculaire Rift valley. In 1975 richtte ze een nieuw bedrijf op voor het maken van kralen in een kleine schuur in haar achtertuin. 
Ze huurde twee kansarme vrouwen in en besefte al snel dat er veel meer vrouwen waren die banen nodig hadden en daarom werd Kazuri Beads opgericht. Deze werkplaats, gevestigd in een plaats genaamd Karen, is nog steeds op de originele locatie!

Lady Wood was een visionair en is helaas in 2006 overleden. Ze zal worden gemist, maar haar nalatenschap leeft voort ...

 

Hoe het verder ging

In 1988 werd Kazuri een fabriek en enorm uitgebreid met meer dan 120 vrouwen en mannen, die werden opgeleid om deze unieke en prachtige kralen en sieraden te produceren.

Kazuri heeft zich nu, onder nieuw eigenaarschap, kunnen uitbreiden met behoud van haar filantropische roots.

 

Het succesverhaal vandaag

Nu werken er 340 vrouwen - veel alleenstaande moeders - die bezig zijn met het maken en met de hand schilderen van een reeks prachtige originele keramische kralen, ontworpen om de kleuren van Afrika over te brengen.

Kazuri Beads is lid van zowel de British Association for Fair Trade Shops & Suppliers (BAFTS) en de World Fair Trade Organization (WFTO) , en streeft naar duurzame werkgelegenheid voor kansarme Kenianen.

Kazuri zegt:

"In een tijd van massaproductie van goederen geloven we dat sieraden van Kazuri bijzonder en onderscheidend zijn. 
Omdat elk sieraad handgemaakt is, is elk sieraad uniek.

De kralen nemen de eigenaardigheden en handelsmerken over van de individuele mensen die de kralen vormen, ze beschilderen of rijgen, waardoor ze zowel ziel als schoonheid krijgen.
Alle Kazuri-kralen worden met de hand gevormd uit aarden klei en in de oven gebakken. Vervolgens worden ze met de hand geverfd en geglazuurd, waarna ze opnieuw worden gebakken en uiteindelijk worden geregen.

Veel Kazuri-stijlen zijn vernoemd naar gebieden, stammen en andere kenmerken van het Keniaanse landschap; suggestieve namen die resoneren met de organische aard van de klei die uit de aarde komt. "

Kazuri kralen - jouw "kleine en mooie" stukje Kenia!