Swazi Candles - Light from Africa
Een prachtige kaars die altijd bruikbaar blijft.
Het binnenste smelt weg, maar de buitenzijde blijft intact zodat, als je er een waxinelichtje inzet, je nog steeds een 'light from Africa' hebt!
Het verhaal achter Swazi Candles is heel bijzonder.
Directeur en oprichter Tony Marshak ontvluchtte het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Via Europa reisde hij naar Amerika waar hij een kunstenaar ontmoet die hem een bijzondere techniek leert waarmee unieke kaarsen gemaakt kunnen worden. Het verlangen naar Afrika bleef en Tony gaat naar Swaziland, waar geen apartheid is. In 1981, in de schuur van een melkveehouderij, start hij met twee compagnons het bedrijf Swazi Candles. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats mooie kaarsen, voorzien van prachtige patronen, met behulp van de bijzondere techniek die hij van de kunstenaar heeft geleerd: Millefiore, wat staat voor duizend bloemen. De techniek is afkomstig uit Venetië en werd oorspronkelijk gebruikt voor de versiering van glazen kralen die als betaalmiddel werden gebruikt. Nu dus voor kaarsen en dat slaat aan. Halverwege de jaren negentig groeit de werkplaats dan ook uit tot een ware industrie en wordt er wereldwijd geëxporteerd.
Ontwikkeling
Ondertussen verdienen ruim 70 mensen een vast inkomen met het vervaardigen van ambachtelijke kaarsen. Om succesvol te blijven, staat productontwikkeling centraal bij Swazi Candles. Omdat paraffine – een olieproduct – steeds duurder wordt, worden de mogelijkheden van soja onderzocht. En dan is er nog een onderwerp dat de mensen van Swazi Candles bezighoudt. Omdat de rand heel sterk staat ten opzichte van de euro en omdat het levensonderhoud duurder wordt, zou eigenlijk de productprijs moeten worden verhoogd. Om dit te voorkomen worden er kaarsen van 7 in plaats van 10 centimeter geproduceerd, waardoor de prijs gelijk is gebleven en hopen de producent en de importeur dat hiermee het hoge afzetvolume niet in gevaar komt.
Light from Africa
Het productieproces van 1 kaars neemt ongeveer 1 uur in beslag. De binnenkant van de kaars is van kneedbare en brandbare lokale was die, voordat het wordt gebruikt, als bolletjes in een soort warmhoudlade wordt bewaard. Deze bolletjes worden in een vorm gekneed. Daaromheen wordt gekleurde, harde was in repen op de zachte was ‘geplakt’. Deze repen zijn al voorzien van bijvoorbeeld dierenprints, dierenfiguren, geometrische figuren, of authentieke symbolen. Wanneer de kaars de juiste vorm heeft, gaat de kaars in een koud bad, om daarna te worden gedroogd in een droogkast. Vervolgens gaat de lont in de kaars die wordt vast gegoten met een beetje was. Tenslotte gaat de kaars in een badje vloeibare was voor de glans en wordt verpakt in cellofaan en voorzien van een kaart met ‘Light from Africa’.
Lang proces
De kaarsen zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten, kleuren en decoraties. Importeur Gone Arty zorgt ervoor dat de producent goed én op tijd op de hoogte is van de nieuwste kleuren en de laatste Europese trends. Een nieuwe kaars realiseren - inclusief productie en verscheping - neemt ruim een jaar in beslag.
Ook goed om te weten: de eerste keer dat de kaars wordt aangestoken is het aan te raden na een half uur de kaars te doven en de was eruit te gieten. Dán is de kaars écht klaar voor gebruik. En… elke kaars blijft bruikbaar. Omdat alleen de zachte was opbrandt, blijft de buitenkant van harde was intact zodat deze met een waxinelichtje erin nog steeds sfeervol licht verspreidt: Light from Africa.
* wisselende collectie vormen, maten en designs.