Sieraden van Just Trade
India
De ethische sieraden uit India zijn handgemaakt door het Flowering Desert Project, dat opleiding en redelijk betaald werk biedt aan vrouwen uit plattelandsgemeenschappen in Tamil Nadu, India.
In 2010 gingen Grace en Lottie, twee afgestudeerden in design die met Just Trade werkten, naar Zuid-India om het Flowering Desert Project te bezoeken nadat ze waren geïntroduceerd via VIA Design. Er waren zeven dames in het project die allemaal waren opgeleid in kleermakerij, maar die moeite hadden om voldoende regulier werk te vinden en gehinderd werden door een onderbroken stroomvoorziening. Grace en Lottie boden training aan in elementaire juweeltechnieken met handgereedschap, waardoor er geen betrouwbare elektriciteitsbron nodig was. De dames pikten de technieken zoals kralen, snijden, polijsten en hameren snel op, die ze nu hebben geperfectioneerd.
Ongeveer de helft van de vrouwen die in de productie-eenheid werken, woont in het Mahalir Aran Trust (MAT) Safehouse op het terrein, een toevluchtsoord voor kwetsbare vrouwen en kinderen. De rest van de vrouwen komt uit de omliggende plattelandsgemeenschap waar de arbeidsmogelijkheden beperkt zijn tot onvoorspelbaar en onregelmatig werk in de landbouw.
Bij Flowering Desert werken de dames in een eerlijke, veilige en ondersteunende omgeving. Ze werken een kortere dag, krijgen gratis vervoer naar het werk, counseling, gezondheidszorg, advies over geldbeheer en hulp bij het opvoeden van hun kinderen.
De opleiding en redelijk betaalde werkgelegenheid bij Flowering Desert bieden de vrouwen een manier om hun vaardigheden en toekomstige werkmogelijkheden te vergroten, waardoor ze vaak voor het eerst een status in hun samenleving krijgen. Sinds het eerste trainingsprogramma voor juwelen in 2010 zijn er meer dan twintig vrouwen bijgekomen om de producten te maken.
* Gehamerde Tropisch Blad Oorbellen ontworpen door Just Trade in samenwerking met bekroonde auteur en illustrator Coralie Bickford-Smith.
De oorbellen zijn met de hand uit messing plaat gesneden en met een speciale hamer bewerkt voor de speciale textuur. Totale lengte oorbel: 4 cm. Oorhaken : messing. Nikkelvrij.
* De Vergulde hartjes ketting is met de hand uit messing gesneden en met een speciale hamer bewerkt voor de speciale textuur en daarna gold plated waardoor er een prachtige gouden glans ontstaat op de hanger. Afmeting hanger ca. 2 x 1,5 cm. Ketting is ook gold plated en ongeveer 45 cm (nikkelvrij).
* De Slot en Sleutel hangers zijn met de hand uit messing gesneden en met een speciale hamer bewerkt voor de speciale textuur. De ketting heeft 2 hangers: een slotje en een sleutel. Afmeting slotje ca 1,5 x 2 cm. Afmeting sleutel ca. 1 x 3 cm. Ketting is silver plated en ongeveer 45 cm (nikkelvrij).
Onderhoud: messing kan doffer worden bij het dragen. Om de originele glans terug te krijgen wordt zachtjes poetsen met een beetje Brasso aangeraden.
Peru
Handgemaakte sieraden van het Hope Jewellery fairtrade project dat training en redelijk betaald werk biedt aan vrouwen die in Lima, Peru wonen. Door met Just Trade samen te werken, kunnen deze vrouwen hun kinderen opvoeden en een betere toekomst voor hun gezin veiligstellen.
* Leuke Luna Star oorbellen met sterretjes gemaakt van tagua. Diameter sterretje is ca. 1,2 cm. Totale lengte oorbel is ca. 3,5 cm. Met goldplated oorhaken.
Tagua kan na verloop van tijd iets donkerder worden, dit is normaal. Het kan worden opgepoetst met een zachte witte katoenen doek. Hoewel het slijtvast is, kan tagua breken als het op een hard oppervlak valt. Dompel tagua nooit onder in water, hierdoor kan het barsten.
De tagua-noot groeit in de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Tagua-noten, vaak bekend als plantaardig of organisch ivoor, zijn een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor dierlijk ivoor.
* De delicate mini parel hanger is voor elke gelegenheid. De mooie zoetwater parel is gecombineerd met een vergulde ketting en is zeer stijlvol. Lengte van de parel ca. 8 mm. Ketting is ongeveer 40 cm lang en goldplated (nikkelvrij).
Hope Jewellery is het langstlopende partnerschap met Just Trade. De samenwerking begon in 2006, toen Just Trade de groep tegenkwam tijdens vrijwilligerswerk voor een ander Fair Trade-sieradenproject in Lima, Peru.
Hoewel verschillende dames basisvaardigheden hadden in traditionele haaktechnieken, hadden ze moeite om een levensvatbare markt voor hun producten te vinden, met als belangrijkste problemen het ontwerp en de kwaliteitscontrole.
In Peru is er een gebrek aan parttime, redelijk betaald werk, vooral voor vrouwen die in de uitgestrekte sloppenwijken van Lima wonen. De opties zijn ofwel werken als huishoudster in het welvarende deel van de stad of in een textielfabriek, die beide gepaard gaan met lange reizen, lange uren en het achterlaten van hun kinderen zonder toezicht of onder de hoede van de familie in het algemeen. In de afgelopen dertien jaar heeft Just Trade nauw samengewerkt met Hope Jewellery om deeltijds, redelijk betaald werk te leveren dat de vrouwen thuis of dicht bij huis kunnen doen. Dit heeft een aanzienlijk verschil gemaakt voor het inkomen van hun huishouden, wat betekent dat de vrouwen in staat zijn geweest om hun huis te verbeteren, medische behandeling te betalen, hun kinderen op te voeden en ook meer tijd bij hun gezin door te brengen.
Just Trade heeft een uitgebreide training gegeven in techniek en design, wat de ambachtslieden het vertrouwen heeft gegeven om hun eigen producten te ontwerpen en te maken. Ze hebben ook gewerkt aan capaciteitsopbouw en hebben tientallen commercieel succesvolle assortimenten ontwikkeld voor internationale klanten. De ambachtslieden in Peru zijn nu gespecialiseerd in het maken van prachtige gehaakte zilveren sieraden, gehaakte katoenen broches en eigentijdse koperen sieraden.
Het project is nu gevestigd in vier gebieden van Peru, twee in de sloppenwijken in Lima (La Tablada en Californië) en twee provinciesteden (Ayacucho en Cajamarca). Inmiddels is er regulier werk voor meer dan dertig vrouwen.
Verpakking
Bijna alle sieraden van Just trade worden op een tent-kaart (een displaykaart die kan staan) geleverd waar informatie over het product staat (op de achterzijde).
Alle cellofaan verpakkingszakjes die gebruikt worden zijn biologisch afbreekbaar.
Fairitems
Fairitems is importeur/distribiteur van fairtrade en/of duurzame sieraden, tassen, accessoires en home & living producten.
Zij werken met producenten die voldoen aan de 10 principes van Fairtrade. Door het kopen van fairtrade producten geef je degene die het liefdevol gemaakt heeft meer kans op een beter leven.
Sinds 1 november 2020 is Fairitems de exclusieve distributeur van Just Trade in de Benelux.
Just Trade werkt samen met ambachtslieden over de hele wereld om handgemaakte sieraden en accessoires te maken. Just Trade, opgericht in 2006 door sieradenontwerpster Laura Cave, is een innovatief merk dat samenwerkt met fairtrade producenten en werkt nu samen met acht groepen ambachtslieden in Peru, Ecuador, India, Indonesië en Vietnam.
Door traditionele ambachtelijke vaardigheden en materialen te combineren met deskundige kennis van hedendaagse sieraden en accessoires, heeft Just Trade een reeks unieke, karakteristieke items ontwikkeld met een sterke aantrekkingskracht voor de Europese markt. Van prachtig gehaakt zilverwerk tot prachtig gesneden tagua-hangers, hun onderscheidende producten worden met zorg en vakmanschap gemaakt van zoveel mogelijk lokaal geproduceerde en ethische materialen.
Just Trade is WFTO gecertificeerd en lid van de British Association for Fair Trade Shops and Suppliers (BAFTS).
Just Trade verkoopt sieraden online en biedt een breed scala aan hangers, oorbellen, ringen, kettingen, broches en textiel accessoires.
Just Trade verkoopt niet alleen sieraden die in de gemeenschappen worden geproduceerd, maar traint hen ook in het ontwerpen van producten en het gebruik van materialen. Bijna alle producten worden op een tent-kaart geleverd waar informatie over het product staat (op de achterzijde).
“ We werken samen aan het ontwerp van onze producten met de ambachtslieden die ze maken. Door de basisprincipes van design bij te brengen, geven we de ambachtslieden waarmee we werken de tools om actief deel te nemen aan het productontwikkelingsproces, waardoor een gevoel van trots en eigenaarschap in hun werk wordt aangemoedigd . "
Just Trade omschrijft zichzelf met trots als een "duurzaam bedrijfsmodel " en legt uit dat kunstenaars worden aangemoedigd om nieuwe ideeën te ontwikkelen en deze te delen.