Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Papier van olifantenpoep 

"De fabricage van dit papier beschermt de olifanten in Sri Lanka"

Wereldwijd worden per jaar 4 miljard bomen gekapt ten behoeve van de papierindustrie. Maar papier kan ook ‘boomvrij’ worden gemaakt zonder impact op het milieu.

In Sri Lanka loopt een ongewone papierleverancier rond in de jungle : de olifant.  Hij laat als rasechte vegetariër heel wat waardevolle vezels na, ideaal voor het maken van papier. 
 
Om olifant en mens dichter bij elkaar te brengen is er op Sri Lanka een speciaal papierproject opgezet: een papierrecyclingfabriek waar men van de ontlasting van olifanten gebruik maakt. Daar verdienen momenteel 110 jonge mensen een eerlijk salaris.

Olifanten eten kokosbladeren, jakbladeren en kitulschors. Een volwassen olifant eet tot 180 kilo per dag en gaat ongeveer zestien keer per dag naar de "wc". De olifanten die overdag worden ingezet voor sjouwwerk verblijven 's nachts bij de papierfabriek waar ze eten en slapen. Hun poep wordt verzameld en in de zon gedroogd. Daarna wordt de gedroogde poep samen met margosabladeren, een natuurlijk desinfecteermiddel, gekookt. De overgebleven resten (strootjes en takjes) worden met afvalpapier van kantoren uit Colombo tot een goede pulp vermengd. Met zouttoevoegingen brengt men de gewenste kleur aan. De pulp wordt vervolgens met de hand in een vorm geschept.

 

 

Van 10 kilo olifantenpoep worden honderd en twintig vellen papier of zestig vellen karton gemaakt. Die worden op hun beurt weer gebruikt voor een groot assortiment artikelen zoals notitieboekjes, dagboeken, wenskaarten, foto-albums, papierhouders, juwelen, geschenkdozen, tekenboekem.
Een deel van de opbrengst van de fabriek gaat naar een stichting ter bescherming van de olifant.

Een deel van de opbrengst gaat naar de Millennium Elephant Foundation, die oude, gewonde en weesolifanten beschermt en verzorgt. Deze organisatie is aangesloten bij de World Society for the Protection of Animals (WSPA)