Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Beelden van steen en metaal uit Zimbabwe

De Jimu brothers

Werkplaats van de Jimu brothers
Luke Jimu

De vier Jimu Brothers hebben gezamenlijk een bedrijf in één van de dichtbevolkte voorsteden van Harare: Tafara. Het is er altijd een drukte van jewelste met hun 14 werknemers. 

 

 

Luke, de oudste broer, is de manager van het familiebedrijf. Hij is ook degene die al de zaken voor ons bedrijf, Vhufuli Arts Zimbabwe PvT Ltd, behartigt. Bankzaken, documentatie voor het transport van de containers en het uitgeven van de aanbetalingen voor de andere producenten. Luke Jimu is de spil van het bedrijf in Zimbabwe. 

Luke woont met zijn vrouw en 5 kinderen in een huis dat hij heeft kunnen kopen door de renteloze lening van Gone Arty. De werkplaats is gefinancierd door een aantal donaties.

De Jimu Brothers maken producten van steen en ijzer. Rapoko steen uit de mijnen bij Kwekwe en (afval) ijzer van allerlei bronnen.

 

Couple on bicycle en Lovers on a sofa van Charles Fundisi. Visser staand met vangst van Jimu brothers
Visser zittend met vangst van Jimu brothers Giraffe van de Jimu brothers

Charles Fundisi

Charles Fundisi woont met zijn vrouw en 4 kinderen in New Tafara, Harare, Zimbabwe. Samen met zijn werknemers maakt Fundisi producten van rapoko steen en afval-ijzer. Het is bijzonder om te zien hoe hij afvalmateriaal nieuw leven inblaast. Thema’s uit het dagelijks leven zijn de favoriet bij Charles. Zijn assortiment bestaat uit onder andere geliefden die samen dansen of onder de boom liggen. Verder maakt Charles beelden van sportende mensen, moeder en kind, reizigers of straatmuzikanten. Het zijn stuk voor stuk unieke stukjes van de hand van een zeer kunstzinnige producent. 

Samen met Gone Arty is Charles begonnen met de verbetering van zijn productieproces door te investeren in een goede werkplaats, mede dankzij steun van wereldwinkels. Charles werkt sinds september 2011 vanuit zijn nieuwe werkplaats in Tafara. Voor het oog is een groot verschil zichtbaar, en voor Charles is het comfort dagelijks merkbaar. Zo kan hij zijn artistieke talent steeds meer ontwikkelen in een veilige werkomgeving. 

Lovers on a sofa reading

Dit beeld is gemaakt van een combinatie van rapoko-steen (een zachte serpentijn) en metaal, door de Zimbabwaanse kunstenaar Charles Fundisi. 

De mensen worden eerst in twee stukken gevormd (bovenste helft en onderste helft die later aan elkaar worden gelijmd), met behulp van een combinatie van beitels, raspen (vijlen) en soms een slijper. Op dat moment heeft de steen gewoon een grijsachtige / witachtige kleur. 

Eenmaal gevormd, zal het beeld nog steeds ruw zijn vanwege de ruwe tanden van de rasp, dus de volgende fase is schuren om de textuur glad te krijgen. 

Elke korrel schuurpapier, van de ruwste tot de fijnste, wordt gebruikt totdat de steen superglad is.

Als het beeld helemaal gevormd is, heeft het nog steeds die grijsachtige / witachtige kleur (die is zo gelaten in de broek aan de rechterkant en het shirt aan de linkerkant, en beide hebben wat textuur). 

Het stuk wordt vervolgens gewassen, verwarmd met een vuur of een brander, en dan, als het warm is, wordt de vloerwas aangebracht, meestal met een borstel (in dit stuk zijn alleen het overhemd aan de rechterkant en de jurk aan de linkerkant gepolijst). 

Omdat de steen heet is, smelt de was in de steen, en als deze afkoelt, wordt het gepolijste gebied met een doek gepolijst, waardoor het glanst. 

Er worden gaten in de steen geboord voor de hoofden, armen, voeten en voor de pin in de bodem die aan de bank is gelast. Die pinnen zijn in de steen gelijmd. De bank, armen, benen, hoofden en hoed zijn allemaal van metaal, aan elkaar gelast en gesoldeerd. Er worden gaten in de steen geboord voor de hoofden, armen, voeten en voor de pin in de bodem die aan de bank is gelast. Die pinnen zijn in de steen gelijmd.

De collectie is wisselend.

 

Stadfiets met mand Stelletje op 'n riksja

Moederfiets met kids

 

Bekijk hier ook de leuke dieren van ijzerdraad en kraaltjes, ook van Gone Arty,.

Ook leuk zijn de dieren van ijzer/scrapmetal, ook van Gone Arty, je ziet ze hier.