Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Mooi Vilt

Fairtrade

Mooi Vilt importeert vilten producten vanuit Nepal. Minimaal 2 keer per jaar reist Hilda Riesebos af naar Nepalese bedrijven waaronder NupstiCraft van Shanti Shrestha en NirjalaCraft van Nirjala Shrestha, twee plezierige en energieke werkomgevingen voor 60-100 vrouwen, voorheen Friends Handicraft, samen opgericht door de twee enthousiaste en betrokken vrouwen. Sinds dit jaar zijn zei onafhankelijk van elkaar verder gegaan onder eigen bedrijfsnaam. De principes van het Fairtrade handelen hebben zij hoog in het vaandel staan, net als Hilda.

100% wol

Alle producten worden gemaakt van 100% schapenwol. Deze wol wordt ongeverfd ingekocht in Nieuw Zeeland.
Vervolgens wordt de wol door een bedrijf in Nepal, wat zich hierin gespecialiseerd heeft, op kleur gebracht naar de wensen van de klant.
De gekleurde vilt wordt vervolgens verwerkt tot mooi gevilte producten als kattenmanden, sjaals, ballen, elfjes, slofjes, tassen & sleutelhangers.

 

 

Instructie Vilten Slofjes

 

De vilten slofjes komen plat uit de verpakking. Om het model van de slofjes te krijgen volg je de volgende instructie >>>

Een werkdag

Een werkdag is van 10.00 - 17.00.
Dit omdat de medewerksters in de tijd vooraf aan hun werkdag het ontbijt voor hun gezin kunnen maken en na hun werkdag voldoende tijd hebben voor de avondmaaltijd.
Het is in Nepal vanzelfsprekend dat de maaltijden door de vrouw worden bereid. 
Op de werkvloer is er een tussentijdse gezellige pauze met thee en een 'snack', welke om de beurt door een medewerkster wordt gemaakt en wederom door het bedrijf betaald wordt.
Al met al een goede werkdag.

Sjaals van hergebruikte sari's en merinowol

De sjaals worden hoofdzakelijk gemaakt in een ruim viltatelier waar ongeveer 35 mensen werken, zowel mannen als vrouwen. De mannen doen hoofdzakelijk het zwaardere viltwerk, zoals bv de kattenmanden. Bij dit bedrijf wordt wat zakelijker gewerkt dan bij de dames die hun bedrijf runnen. De omstandigheden zijn goed en het personeel wordt op stuks basis betaald. Bovenop het loon dat de vrouwen voor het maken van de sjaals ontvangen krijgen ze bovendien van MooiVilt een extra bonus op elke gevilte sjaal. Een leuke aanvulling op hun verdienste voor het werk dat ze voor MooiVilt doen. 

Er worden verschillende types sjaals vervaardigd. Van 1 is de basis waarop wordt gevilt van gerecyclede sari’s. De tweedehands sari’s worden eerst op maat geknipt en daarna gevilt met zachte wol. Het leuke eraan is dat niet 1 sjaal daardoor hetzelfde wordt, want het is niet mogelijk om met tweedehands materialen in productie te werken. Wel  wordt in een serie dezelfde kleur wol gebruikt, maar vanwege iedere andere sari  ontstaat er steeds een nieuw effect.
Het tweede type sjaal wordt vervaardigd op dezelfde wijze maar dan op een chiffon. Dat is een zijdeachtig dun materiaal dat bijdraagt aan de soepelheid van de sjaal. Dun en sterk als ondergrond waardoor ook dun gevilt kan worden. Deze chiffon dient ook als basis voor de blaadjessjaals.
Sinds kort is krijgen de werkneemsters een lunch die wordt aangeboden door de werkgever. Het is niet gebruikelijk in Nepal om te lunchen. De Nepalese bevolking eet normaliter 2 keer per dag een warme maaltijd. Dit is voor de vrouwen een luxe onderbreking.

In de video zie je hoe o.a. de vilten slofjes gemaakt worden.