Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Atelier Diamalaye:
producten van recycled blik en recyclede doppen


Het atelier Diamalaye ligt samen met een drietal andere ateliers in Dakar, de hoofdstad van Senegal. In alle ateliers samen werken ongeveer 30 mensen, ieder atelier werkt voor zich. In atelier Diamalaye werken 6 mensen, namelijk de de vier broers Mansour Diallo, Amadou Diallo, Ablaye Diallo, Ibrahima Diallo en Mamadou Ngom (schoonbroer)en Moustapha Fall.

Amadou Diallo is geboren in 1969, is getrouwd en heeft 3 jonge kinderen, Awa , Moustapha en Seynabou. Hij woont als enige bij het atelier. De oudste twee zitten op een school, gebaseerd op het franse onderwijssysteem. Onderwijs is niet verplicht in Senegal. Alhoewel het onderwijs gratis is, is de aanschaf van schriften, pennen, boeken etc. toch vaak nog te duur voor veel gezinnen. Veel kinderen gaan daarom niet naar school of gaan naar een koranschooltje waar ze de koran uit hun hoofd moeten leren(90% van de Senegalese bevolking is islamitisch). Mansour Diallo is ongetrouwd.

Producten

Aanvankelijk maakte het atelier alleen grote metalen hutkoffers, die zowel vroeger als ook nu nog door veel Senegalese families gebruikt worden voor het opbergen van kleding of het bewaren van levensmiddelen.
Nu worden er steeds meer producten uit  blik vervaardigt, zoals speelgoed, spiegels, fotolijstjes dienbladen, asbakken, petten, lampen en zelfs ladenkastjes en cd-torens!  Recentelijk worden ook producten gemaakt van verzamelde gebruikte doppen van flesjes frisdrank, zoals saxofoons, spiegels, pennenbakjes, onderzetters, tafeltjes en mandjes.

Materiaal

Blik is gemaakt van ijzererts, cokes, kalksteen en schroot, met daaroverheen een heel dun laagje tin. Blik is slecht voor het milieu. Daarom is het van belang dat blik gerecycled wordt.

Hierdoor kan bovendien goedkoop aan materialen gekomen worden en kunnen interessante producten vervaardigt worden hetgeen de economie en de sociale structuur ten goede komt. In alle werelddelen wordt blik dan ook hergebruikt. Er worden o.a. gebruiksvoorwerpen, siervoorwerpen of speelgoed van gemaakt.

Arbeidsproces

De producten worden geheel met de hand vervaardigt en dat is soms zeer arbeidsintesief. Er komen namelijk geen machine's aan te pas. Sommige producten  worden gemaakt uit restmaterialen van hout en conservenblikjes die gevonden worden op afvalhopen of op straat.

Veel verschillende soorten conservenblikjes worden gebruikt, zoals tomatenpuree, tonijn, bier, coca-cola, fanta etc. Sommige blikjes zoals Heineken bier zijn in Nederland geproduceerd, daarna geexporteerd naar Senegal en komen uiteindelijk in een andere vorm in het land van herkomst terug. Andere blikjes komen uit b.v. Japan, zoals Japans bier.

Voor de grotere producten worden nieuwe blikken platen gebruikt met misdrukken, afkomstig uit de fabrieken. 

Teranga  bevordert de werkgelegenheid en daarmee het welzijn onder kansarme producenten. Teranga helpt deze producent en zijn werknemers door de producten voor een eerlijke prijs in te kopen, zodat de producent en werknemer hun familie goed kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen.

 

Bron: Teranga