Welkom bij

Wereldwinkel Schoonhoven

Tassen van natuurlijk gelooid leer

De lederwaren zijn gelooid op natuurlijke wijze.
Hiervoor worden Acacia-, tamarindezaden en bestanddelen van de Fatama struik gebruikt.
Het is dan ook 100% ecologisch en natuurlijk gelooid, er wordt hier geen chroom gebruikt. Een mooi en duurzaam product, verantwoord voor mens en milieu! 

 

Natuurlijk gelooid leer

Leerlooien op een ecologische manier geeft aan het leer een meer natuurlijke uitstraling.
Uiteraard hoort daar een verhaal bij en dat verhaal is de meerwaarde voor dit product. Leer is een levend materiaal en eigenlijk kun je zeggen dat het een gerecycled maar hoogwaardig product is. Het vee wordt gebruikt voor de menselijke consumptie en in de Afrikaanse landen wordt echt alles gebruikt voor deze voedselconsumptie behalve de huid.

Het vee wordt meegenomen voor een vrije uitloop op de savanne in de Sahellanden waar Tahoua Import werkzaam is. Ze staan niet op stal zoals in veel Europese landen. Het vee in de Afrikaanse landen staat bloot aan weersomstandigheden, loopt door struiken met doorns en wordt gestoken door velerlei insecten. Dat is ook letterlijk aan het leer af te lezen. Dat geeft het leer iets oorspronkelijks en natuurlijks, en dat heeft ook charme.. Het is vooral het kleinvee zoals schapen en geiten wat gebruikt wordt voor de productie van tassen en andere kleine lederwaren zoals armbandjes, portemonnees, riemen etc. Dit leer is mooi soepel en anders dan de huiden van runderen. Leer van runderen is zwaarder en wordt gebruikt voor het maken van de grotere tassen.

Nadat de huiden zijn geweekt en de haartjes zijn afgeschraapt worden de huiden voor een aantal dagen in baden gelegd met mengsel van Acacia - of Tamarinde Zaden en zaden van de fatamastruik. Nadien worden de resten van de binnenkant nogmaals afgeschraapt. Het leer wordt gedroogd en soepel gemaakt met een machine. In de kleine looierijen wordt het veelal op handmatig wijze soepel gemaakt, een heel intensief gebeuren. De huiden krijgen nadien een verfbad met de gewenste kleuren. Dit kan van natuurlijke oorsprong zijn, terwijl de felle kleuren van een niet natuurlijke zijn.

Natuurlijk gelooid leer is duurzaam maar vraagt daarentegen om meer aandacht en onderhoud. Aangeraden wordt dan ook om het leer twee maal per jaar in te smeren met een lederolie. Bij hoge luchtvochtigheid of temperatuurwisselingen, kan op de tas een witte uitslag ontstaan, welke met een zachte borstel of doek eenvoudig te verwijderen is. 
Na het uitwrijven voelt het alsof het vet verdeeld is over het leer. 
Het gebruik van een haarföhn of het plaatsen van het lederen product op een radiator kan de uitslag oplossen.  

Al deze kenmerken maken het product tot een uniek product. Naast Fair Trade dus extra duurzaam zowel voor mens als milieu. Leerbewerking is voor de producenten woonachtig in de landen Niger – Mali – Burkina Faso een belangrijke inkomensbron. Tahoua Import heeft met de jarenlange inspanning dan ook een bijzondere positie verworven en voor veel coöperaties is zij de grootste importeur met een grote continuïteit in afname.

Leer Coöperatie Niamey, Niger

Deze cooperatie is de producent van de tassen op de foto's.

Deze coöperatie heeft verschillende ambachten onder één dak. Het is een ambachtscentrum waarbij de coöperatie een  coördinerende rol vervuld in ondersteuning, promotie en organisatieontwikkeling voor de verschillende ateliers.
Naast de leerbewerkers, zilversmeden bevinden zich nog een aantal andere ateliers.
Sinds 1992 maken een groep leerbewerkers de lederwaren voor Tahoua Import. Er is sprake van grote continuïteit en dat geeft velen een inkomen voor hun gezin.
 
Het werken met ontwerpers is erg stimulerend voor hun vakmanschap, levert een goede afstemming en kwaliteitsverbetering op en hun onderlinge samenwerking, die de Fair Trade principes met elkaar vorm geeft.
Ook op het gebied van productontwikkeling komen er steeds nieuwe ideeën en ontstaat een mooi product alleen vanuit sterke samenwerking en vakmanschap!